Van oost naar west.

Toen ik in het Midden-Oosten opgroeide had ik geen idee eigenlijk hoe bijzonder het leven was dat ik met mijn ouders in Jemen leefde. Ze waren in 1972 van uit Nederland naar Jemen vertrokken om medisch werk te gaan doen. Ik werd daar in 1977 geboren en groeide als kind op in het midden van een unieke oosterse wereld.

Van oud naar nieuw

In Jemen had de tijd letterlijk heel lang stil gestaan door politieke en economische keuzes van het Jemenitische leiders. Daardoor waren de gewoontes en leefomstandigheden van mensen weinig veranderd. De lokale gebruiken en architectuur stamde in vele steden volledig uit de middeleeuwen.  Toen ik naar Duitsland verhuisde in 1989 was het alsof ik in een tijdsmachine was gestapt – ‘back to the future’ – ik moest dan ook erg wennen aan het leven in de moderne westerse wereld.

Op zoek naar nieuwe avonturen

Het op groeien in een totaal andere cultuur had een diepe impact op mij gehad. Ik werd geboeid door het anders zijn van mensen. Het anders zijn van mijzelf.  Ik ben dol op reizen en het ontmoeten van mensen uit andere culturen. Mijn werk in de noodhulp en vredeswerk bracht mij in landen in Oost en Zuid Azië en in Afrika. Ik was gefascineerd door de ontmoetingen die ik had. Hoe zien zij de wereld, wat is voor hen belangrijk. Wat vinden mensen uit andere landen mooi? Wat eten ze het liefst? Hoe bouwen zij hun huizen? Welke tradities hebben zij? Wat voor een kunst maken zij?

Op zoek naar eigen wortels in het Westen

Tegelijkertijd riep deze nieuwsgierigheid bij mij een hoop vragen op. Waar hoorde ik dan bij? Wat vond ik van die cultuur. Wat vond ik van de Nederlandse cultuur? Ik was 16 toen ik zonder mijn familie in Nederland kwam wonen en ik voelde mij compleet als een vreemdeling in het land van mijn ouders.  Ik miste het gevoel dat ik ergens bij hoorde. Door de jaren heen is dit wel wat veranderd. Nu ik een eigen gezin heb voel ik mij meer geaard maar als ‘Third Culture Kid’ zal ik altijd een open vizier blijven houden voor het ontdekken van andere culturen om mij heen.  Het vraagstuk van cultuur en identiteit zal mij altijd blijven boeien en een zichtbaar element zijn in mijn kunst.

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *